Aside

Bron: refdag.nl

Een rustige zaterdagmiddag wordt keihard onderbroken als Wilders voortijdig het Catshuis uitloopt en samen met Fleur Agema in de auto stapt. Het Catshuis is mislukt, melden bronnen rond de gesprekken al snel. En niet veel later blijkt dan ook dat de boel keihard uit elkaar is geklapt. Rutte en Verhagen geven een persconferentie, bij het Catshuis. Wilders geeft een conferentie in de Tweede Kamer… de sfeer zit er lekker in…

Vooral de slechte koopkracht voor AOW’ers was Wilders een doorn in het oog. De PVV-leider vindt dat hij zijn rug recht heeft gehouden , maar dat het wel jammer is. De breuk is volgens hem definitief en hij wil dat er zo snel mogelijk verkiezingen komen. Direct doemt de vraag op hoe M&M (Maxime en Mark) de persco van Geert hebben bekeken. Waarschijnlijk ging Verhagen stampvoetend, tierend en met een sigaret in zijn mond het Catshuis door.

Ook Europa is de PVV een blok aan het been. Die ‘onzinnige eisen die Brussel zou stellen zijn niet goed voor de Nederlanders’. Althans dat denken de PVV’ers. Want die maximale drie procent schuld van het bbp, is ook zonder de ‘bemoeizucht van Brussel’ een belangrijke houvast. Volgens veel economen is boven die grens van drie procent uitkomen heel slecht voor een land.

Waar het de PVV en vooral Geert Wilders natuurlijk vooral om te doen is, is terug te gaan naar de veilige haven. De plek waar Wilders het best tot zijn recht komt: de oppositie. Verantwoording afleggen en beleid uitvoeren gaan moeilijk samen met harde uitspraken en veel ophef. Wilders heeft zich dat bedacht en ziet zichzelf liever weer in de Kamer zitten. Met af en toe een ‘rebelse’ tweet en een grote mond naar de spreker. Om zo Henk en Ingrid weer terug aan zich te binden.

Het beleid dat werd besproken aan de vergadertafel in het Catshuis, zou al rond zijn. Op alle punten zou de PVV akkoord zijn gegaan. Totdat het hele pakket op tafel lag. Het werd Wilders en Agema ineens duidelijk… Henk en Ingrid gaan dit nooit goed vinden.

Met over elkaar rollende Statenleden, een geklapte coalitie in Limburg, opstappende Kamerleden, leden die liever door brievenbussen plassen dan in een Kamerzetel zitten en een geklapt Catshuis, is Wilders keihard teruggeroepen uit de gedoogconstructie. Niet door andere partijen, maar door zichzelf.

 

 

Video

Slik, proces Breivik

Foto: Dumpert

Dat de man een totale gek is, daar is iedereen over uit. Met een bloedirritante grijns op zijn hoofd komt hij de rechtszaal inlopen, Anders Behring Breivik. Voordat de zitting echt begint, doen de agenten zijn boeien af. Snel grijpt hij zijn “kans” en maakt hij een rechts-extremistische groet, wat er uiteindelijk meer uitziet als een lullig vuistje in de lucht. Proces Breivik is begonnen… en als journalist, schrijf je daarover.

Al snel op de dag laat Breivik weten dat hij de aanslagen gepleegd heeft, maar dat hij onschuldig is. Hij deed het namelijk uit “noodweer tegen de multiculturalisering”. Tijdens de zitting worden veel hartverscheurende bewijsstukken aangehaald, maar het doet de man niets. Alsof hij zijn eigen gezicht in masker formaat op zijn hoofd heeft geplakt.

Later in het proces laat meneer weten nog meer aanslagen te hebben willen plegen. Zo zou het koninklijk paleis ook op zijn lijst met mogelijke doelwitten hebben gestaan. En had hij voormalig premier Gro Harlem Brundtland willen gijzelen en “onthoofden met een mes”. De passages en rariteiten die voorbij komen tijdens de zitting, zijn extreem belachelijk. Zo belachelijk dat het ongelofelijk wordt.

De extreme daden van Breivik zijn natuurlijk bittere ernst, waar hij voor gestraft moet worden. De Noren willen hem toerekeningsvatbaar verklaard, zodat hij “echt gestraft” kan worden. Breivik zelf wil dat ook, want hij is “niet gek”. Het is afwachten of het recht ook die kant op zal wijzen.

Wat op dit moment vooral moet worden bewerkstelligd is voorzichtigheid en zorgvuldigheid door de media. Anders’ idealen niet benoemen en terughoudendheid in berichtgeving. Want de overlevenden van het drama worden opnieuw geconfronteerd met al het leed dat hen is aangedaan. Zoals een vader van een slachtoffer zei in Brandpunt: ‘Op het eiland konden de jongeren niet vluchten voor Breivik. En nu, kunnen ze opnieuw niet voor hem vluchten’.